FAQ

På denne side vil du kunne finde svar på en række at de oftest stillede spørgsmål. Siden opdateres løbende.

Andelsforeningen

Hvad gør jeg, hvis jeg har en idé til Andelsforeningen?
  1. Man tænker sine tanker ned på skrift og sender dem til bestyrelsen. Eller man kan…
  2. Fremlægge det på generalforsamlingen.
  3. Er man i tvivl, om det kræver en generalforsamlingsvedtagelse, er man velkommen til at kontakte bestyrelsen.
Hvordan er proceduren for salg af sin andel?

Klik her for at læse om proceduren.

Hvordan henvender jeg mig til bestyrelsen?

Du kan sende bestyrelsen en besked ved at klikke her!

Hvordan stiller jeg op som bestyrelsesmedlem?

På den årlige generalforsamling har man mulighed for at stille op til en bestyrelses post.

Er man interesseret i at høre mere om det spændende arbejde i bestyrelsen, så kan man altid kontakte en af bestyrelses medlemmerne eller skrive her: Kontakt bestyrelsen.

Jeg skal bruge en grundplan for min lejlighed. Hvem skal jeg kontakte?

Foreningen sidder ikke inde med grundplaner for de enkelte lejligheder, men det gør Center for Byggeri. Så har du brug for en grundplan for din lejlighed, skal du kontakte dem. Læs meget mere om forvaltningen på deres hjemmeside her.

Kan jeg skrives op på en venteliste?

Der er ingen mulighed for opskrivning, da vi ikke har en venteliste i vores andelsforening. Andelshaverne må selv bestemme, hvem de ønsker at sælge til (køber skal dog godkendes af bestyrelsen).

Lejlighed

Hvilke regler gælder for etablering af emhætte?

I nogen køkkener / toiletter er der udtrækskanaler, som løber fra kælderen op til taget. Du må ikke tilkoble en emhætte på disse kanaler, da os, lugt og fugt blot bliver sendt videre til naboen. Derfor kan du kun montere emhætte med kulfilter. Der kan også være mulighed for at få tilladelse til at etablere emhætte med udtræk gennem vindue eller mur – her skal der dog søges om tilladelse.

Kontakt altid Københavns Kommune “Center for Byggeri” ved spørgsmål og ansøgninger. Her får du den korrekte vejledning.

Hvordan beregner jeg andelsværdien af min lejlighed?

På dit andelsbevis står der hvor meget det oprindelige andelsindskud på stiftelsestidspunktet var. Dette beløb gange op med den seneste generalforsamlings besluttede andelskrone.

fx. andelsindskud pålydende 494kr * generalforsamlings besluttede andelskrone 1450 = andelslejlighedsværdi på kr. 716.300 Dette + forbedringer er hvad din andelslejlighed maksimalt og lovligt kan sælges til. Dog er det markedets efterspørgsel der sætter den endelige handels pris. Hver derfor opmærksom på, at i dårlige tider så kan man være udsat for at måtte sælge til lavere end den reelle andelsværdi.

Hvordan beregnes andelsværdien / Andelskronen?

Andelsværdien beregnes med udgangspunkt i egenkapitalen i regnskabet. Til egenkapitalen skal tillægges/fratrækkes eventuelle reguleringer af ejendomsværdi og realkreditgæld. Ejendommen optages normalt til en af disse værdier.

  • Anskaffelsessummen som er købesummen tillagt købsomkostninger.
  • Kontant handelsværdi baseret på en valuarvurdering.
  • Den offentlige vurdering.

Til værdierne kan man tillægge forbedringer som er udført på ejendommen efter anskaffelse/vurdering.

Du skal være særlig opmærksom, hvis ejendommen optages til handelsværdi. Værdien er her fastsat af en statsautoriseret ejendomsmægler, som er valuar, og der er tale om en skønnet værdi, baseret på hvad en investor vil betale for ejendommen som udlejningsejendom. Prisen på udlejningsejendomme kan svinge meget fra år til år, og derfor også andelsværdien, hvis denne metode bruges. Årsagen er, at vurderingen er baseret på et forventet afkast ved køb af ejendommen. Hvis renteniveauet er stigende, vil det forventede afkast også stige, og dermed give en faldende ejendomsvurdering.

Hvis ejendommen optages til kontant handelsværdi eller offentlig vurdering, skal gælden også omregnes til kursværdi. Kursværdien beregnes således: (Obligationsgæld x kurs) / 100. Hvis realkreditlånet er baseret på konverterbare obligationer kan kursen maksimalt være 100, men hvis der er tale om inkonverterbare obligationer, er der ingen øvre grænse. Hvis ejendommens lån er tilpasningslån med årlig tilpasning, vil kursen normalt være tæt på 100 uanset om renten stiger eller falder. Andelsværdien kan herefter beregnes således:

Egenkapital

+ eventuel regulering af ejendomsværdi

+/- eventuel regulering gæld

= maksimal andelsværdi som lovligt kan beregnes ved salg af andelsboligen. (Dette er også kaldet andelsværdien)

Andelsværdien delt med andelshavernes oprindelige indskud er lig med den reelle andelskrone.

På den årlige generealforsamling stemmer man herefter om fastsættelse ud fra regnskabet andelsværdi om hvad Andelskronen skal fastsættes til inden for den regnskabsmæssige andelskroneværdi

Jeg vil gerne lave nyt badeværelse/køkken/rive væg ned, hvem skal jeg spørge om lov?

Du kan læse meget mere om det generelt her.

Er du i tvivl om, hvilke vægge der er bærende eller om, hvad der kan lade sig gøre, skal du kontakte kommunen og ikke bestyrelsen. Bestyrelsen har ingen faglig kompetence til at vurdere byggesager.

Når du bygger om, så husk, at gemme kvitteringer på materialer til den dag, du sælger lejligheden. Ellers bliver dine forbedringer fastsat efter vurderingsmandens skøn. Maling og afhøvling af gulve går som vedligeholdelse og det får du ikke penge for. Det er kun forbedringer, som du senere kan få godtgjort.

Praktiske oplysninger & regler

Hvad gør man med skrald/storskrald?

Se under praktisk oplysninger eller klik her.

Hvad koster de forskellige vask?

Du kan finde priserne på 30, 40, 60 og 90 graders vask ved at følge dette link.

Hvordan anmelder man fejl på vaskeriet?

Du kan anmelder fejl og drift forstyrrelser i vaskeriet ved at kontakte bestyrelsen her.

Hvordan anmeldes en skade, som er relateret til foreningens ejendom?

På foreningens ejendom har vi forskellige forsikringsdækninger.

Ved alle slags skader (som omhandler foreningens ejendom – og altså ikke den enkelte andelshavers indbo mv.), skal bestyrelsen kontaktes, hvorefter de vil tage fat på vores forsikringsselskab. Bestyrelsen bedes kontaktet skriftligt. Send en e-mail her.

Min nabo spiller musik om natten, hvad gør jeg?

Foreningen har en husorden, som alle andelshavere og fremlejere skal overholde. Hvis din nabo spiller højt musik, så bank på og tag en snak. Det er altid en balance med støj i sådan en gammel ejendom som vores, så alle skal tage hensyn både til ro og til at det nogen gange er ok at høre musik fredag aften. Hvis en andelshaver efter gentagende skriftlige advarsler fra bestyrelsen eller administrator ikke overholder husordenen, så kan der blive tale om eksklusion. Se husordenen her.

Mistet vaskekort eller vaskekort er gået i stykker. Hvordan bestiller man et nyt?

Kontakt bestyrelsen så kan vi får bestilt et nyt.

Vaskekort overdrages ikke ved flytning.

Vaskekortet er tilknyttet den enkelte andelshaver og må således ikke overdrages til en ny andelshaver. Ved indflytning skal den nye andelshavere henvende sig til bestyrelsen med ønske om at bestille et nyt kort.

 

 

Stil spørgsmål
Har du ikke fået svar på netop dit spørgsmål efter at have læst siden, så send gerne dit spørgsmål til bestyrelsen.